dołącz do nas:

Rośliny
 
 Warzywa

Warzywa w ogrodzie.

Dbając o zdrowie nasze i naszych dzieci, chcemy urozmaicić codzienne posiłki świeżymi warzywami bogatymi w witaminy i inne składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dostępne w sklepach warzywa często zniechęcają nas do zakupu, są niedojrzałe, zwiędnięte, bez zapachu, często uszkodzone w czasie transportu lub pakowania. Nie wiemy jakie środki chemiczne zostały użyte do ich produkcji i przedłużenia ich trwałości na czas transportu, ani jak długo leżą już w sklepowym magazynie. Chcąc mieć pewność, że warzywa są zdrowe, świeże i smaczne, powinniśmy uprawiać je samodzielnie. Idealny do tego jest własny ogród lub działka, jednak obecnie coraz bardziej popularne staje się ogrodnictwo miejskie, o którym piszemy w oddzielnym artykule.

Samodzielna uprawa warzyw wymaga od nas sporo pracy i zaangażowania ale naprawdę warto. Warzywa wyprodukowane samodzielnie są zawsze świeże, wyjątkowo smaczne i zdrowe. Posiłki z ich udziałem są smaczniejsze i atrakcyjniejsze, ponieważ możemy wyhodować warzywa o kolorowych liściach, owocach, nietypowym kształcie, w tym również gatunki i odmiany nie spotykane w sklepach. Ważne jest też to, że zbioru dokonujemy w fazie dojrzałości konsumpcyjnej, kiedy ich wartość jest największa.

Do uprawy warzyw warto zaangażować całą rodzinę. Wspólna praca w ogrodzie korzystnie wpłynie na rodzinne relacje, może stać się ulubioną formą wspólnego spędzania czasu. Dla dzieci może to być świetna lekcja biologii, będą obserwować życie roślin od nasiona, poprzez wzrost kwitnienie, owocowanie, aż do zbioru plonów. Zbiór samodzielnie wyhodowanych warzyw oraz wspólne przygotowywanie z nich posiłków może być wspaniałą rodzinną zabawą. Być może taka wspólna praca zachęci nasze dzieci do jedzenia warzyw.

Do uprawy warzyw wygospodarujmy niewielką, osłoniętą od „przeciągów”, słoneczną część ogrodu. Interesującym rozwiązaniem jest też sadzenie warzyw jako roślin ozdobnych lub w bezpośrednim ich sąsiedztwie jako element kompozycji ogrodu. Są dekoracyjne ze względu na kolor i kształt liści, atrakcyjne kwiaty, owoce lub ciekawy pokrój całej rośliny. Niektóre rośliny warzywne mogą stać się ciekawym tłem dla roślin ozdobnych (rabarbar, chrzan, kukurydza). Warzywa o kolorowych owocach, np. pomidory i papryka, dodadzą uroku rabatom z bylinami, natomiast warzywa pnące, jak fasole i groszki, upiększą nam kratki, pergole i altany. Pięknie w ogrodzie prezentują się różne odmiany dyń. Cudownie kwitną a jesienią przyciągają wzrok pomarańczowymi i żółtymi owocami o różnym kształcie, często imponujących rozmiarów.

Decydując się na sadzenie warzyw, musimy zapoznać się z ich wymaganiami, z podatnością na choroby i szkodniki. Warto już jesienią przygotować podłoże pod wysiew nasion lub sadzenie rozsady. Ziemię należy spulchnić i użyźnić kompostem lub obornikiem. Już zimą warto zdecydować, które gatunki chcemy uprawiać, aby w odpowiednim czasie wysiać nasiona do produkcji rozsady. Wiele warzyw uprawia się z siewu wprost do gruntu (np. marchew, pietruszka, burak ćwikłowy, fasola, groch, rzodkiewka), lecz jest grupa roślin wymagająca do kiełkowania nasion wyższych temperatur (kapustne, pomidory, papryka, por), dlatego warzywa te uprawia się z rozsady. Wymagają od nas więcej czasu i uwagi, musimy pamiętać o wysiewie nasion w odpowiednim czasie, pikowaniu siewek, zahartowaniu roślin przed wysadzaniem do gruntu.

Wszelkie prawa zastrzeżone © Agahorti - 2015. Projekt i wykonanie - Freeline.
Ta strona korzysta z plików cookie. Używając tej strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki. Możesz dowiedzieć się więcej w jakim celu są używane oraz o zmianie ustawień przeglądarki. Kliknij tutaj »
zamknij